Wat is het verschil tussen beitsen en passiveren?


In de industriële branche worden de termen beitsen en passiveren vaak gebruikt. Maar wat is precies het verschil? In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil en wat de kenmerken zijn van beide termen.

Het verschil tussen beitsen en passiveren is de werking op het roestvast stalen oppervlak. Bij het beitsen worden de lasnaden, verkleuringen en andere oneffenheden op het oppervlak verwijderd met zeer agressieve zuren, terwijl bij het passiveren de beschermlaag wordt hersteld met behulp van een salpeterzuuroplossing.

Wat is beitsen?

Bij het beitsen worden de hittesporen en verkleuringen die tijdens het lassen zijn ontstaan, verwijderd. Dit wordt gedaan met zeer agressieve zuren, namelijk salpeterzuur en fluorwaterstofzuur. 

Er wordt veelal beitspasta gebruikt voor kleine oppervlakken en voor specifieke werkzaamheden, zoals het behandelen van een lasnaad. Bij grote oppervlakken roestvast staal zijn sproeibeits en badbeits meer efficiënte beitsmethoden. 

Lees meer over de verschillende beitsmethodes.
Lees meer over de gevaren van beitspasta.

Wat is passiveren?

Passiveren is de behandeling van het oppervlak van roestvast staal, vaak met zure oplossingen, om verontreinigingen te verwijderen en het herstel van de beschermlaag te bevorderen. Roestvast staal herstelt haar oxidelaag zelf, maar duurt doorgaans een aantal dagen totdat het proces is afgerond. Met behulp van passiveermiddel kan dit proces binnen vijf uur voltooid worden. 

Het is van groot belang dat het passiveermiddel zo snel mogelijk, na het beitsen, op het oppervlak wordt aangebracht. De reden hiervoor is dat het oppervlak na het beitsen kwetsbaar is. Hierdoor kan er roest en corrosie ontstaan op het net gebeitste oppervlak.

Tips voor het beitsen en passiveren

Wij raden aan om, zowel het beitsen als het passiveren, in een afgesloten ruimte te doen met voldoende ventilatie. Hiermee voorkom je dat de schadelijke zuren in de afvoer komt en het oppervlak niet in aanraking komt met vocht en andere contaminatie.  

Ook raden wij aan om, tijdens gebruik, te allen tijde rubberen handschoenen, een volgelaatsmasker en beschermende kleding te dragen. Volg de veiligheidsvoorschriften op, zoals vermeld is op de verpakking. 

Een veilig alternatief

Naast het beitsen en passiveren met schadelijke zuren, is er een oplossing dat gebruik maakt van milde reinigingsmiddelen, namelijk een lasnaadreiniger. Een WELDBrush lasnaadreiniger kan lasnaden, hittesporen, verkleuringen en andere oneffenheden reinigen op een kostenbesparende en vooral veilige manier. Daarnaast is het efficiënt. Wanneer je met het apparaat over de lasnaad gaat, reinig je niet alleen de oneffenheden, maar passiveer je het oppervlak tegelijkertijd. 

Lees meer over de WELDBrush lasnaadreiniger.

Meer informatie nodig?

Als je meer informatie wenst over deze punten of over enig ander aspect van beitsen en passiveren, kun je te allen tijde contact met ons opnemen met behulp van dit contactformulier.


 
    01-02-2021 16:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.