De juiste behandelmethode voor het reinigen van RVS

Bij het fabriceren van RVS machines is het mogelijk dat er corrosie ontstaat op het oppervlakte. Dit kan gebeuren als de lasverkleuring niet op de juiste manier wordt verwijderd, na het slijpen, door vliegroest en door beschadigingen. Wanneer je als bedrijf regelmatig gebruik maakt van RVS, wil je dit zo snel mogelijk behandelen om zo kwaliteit te kunnen leveren aan de klant. Het behandelen van RVS heeft naast uiterlijke voordelen, ook een fysiek voordeel. Het RVS oppervlak wordt hierdoor gepassiveerd en is daardoor beschermd en voorkomt corrosie. Men kan RVS behandelen door te beitsen en passiveren, dit kan op vier verschillende manieren.
 

Beitsen met een lasnaadreiniger

Een vertrouwde en veilige optie binnen het beitsen van lasnaadverkleuringen is met een lasnaadreiniger. Een lasnaadreiniger verwijdert zonder agressieve middelen, eenvoudig en snel de verkleuring op RVS lasnaden. Het apparaat gaat een interactie aan tussen een elektrische stroom en een geleidende vloeistof, waardoor er op een hoge temperatuur gemakkelijk hittesporen en verkleuringen verwijderd worden.

Een lasnaadreiniger is geschikt voor het eenvoudig en snel verwijderen van verkleuringen en hittesporen op RVS lasnaden zonder gebruik van agressieve middelen.


Wanneer beitsen met een lasnaadreiniger?

Een lasnaadreiniger is handig om te gebruiken bij lasnaadverkleuringen en hittesporen op kleine oppervlaktes. Het proces gaat erg snel omdat er geen voor- of nabehandeling hoeft plaats te vinden. Doordat de lasnaadreiniger geen agressieve producten gebruikt, kan het apparaat op ieder RVS oppervlak en in iedere ruimte toegepast worden.
 

Behandelproces van een lasnaadreiniger

Het werken met een lasnaadreiniger kan overal gedaan worden, hierdoor hoeven de RVS machines of producten niet verplaatst te worden naar een speciale ruimte, zoals dat wel zou moeten bij het beitsen met traditionele beitsproducten.

De volledige lengte van de vezels van de koolstofvezelborstel dient gedoopt te worden in de reinigingsvloeistof (SCL-255 of SCL-212) totdat ze volledig verzadigd zijn. Het overtollige vloeistof wordt uitgedruppeld voordat de borstel uit het vloeistofbakje gehaald wordt.

Houd met de andere hand de vochtige reinigingsdoek vast en borstel met het uiteinde van de koolstofvezelborstel in een cirkelvormige beweging lichtjes en gelijkmatig op de lasnaad of hittespoor.

Gebruik de vochtige reinigingsdoek om de vloeistofrestanten van het zojuist behandelde oppervlak zorgvuldig te verwijderen, zodat de vloeistof niet over een breed gebied van het oppervlak wordt verspreid. Herhaal de borstelbeweging, indien nodig.

Verwijder opnieuw de vloeistofrestanten met de vochtige reinigingsdoek. Als het gewenste resultaat is behaald, sproei het neutraliseervloeistof (SCL-500) op het oppervlak om dit oppervlak te reinigen en te neutraliseren.

Reinig en droog het oppervlak met de schone en droge neutraliseerdoek of met een zachte papieren handdoek.
 

Beitsen met beitspasta

Beitsen met beitspasta is een traditionele manier om op een snelle en efficiënte wijze oxiden van lassen te verwijderen. Tijdens het beitsen worden er giftige zuren gebruikt die zeer effectief lasnaadverkleuringen en hittesporen verwijderen.

Het voordeel van beitsen met beitspasta is dat het, in vergelijking met het beitsen met een lasnaadreiniger, een goedkopere optie is. Bij dit proces ontstaan er vlekken en kleurverschillen op het materiaal.

Binnen de beitspasta zijn er twee varianten, de BPL-3000 en BPL-5000. De BPL-5000 beitspasta is een sterkere variant en kan hierdoor de zwaarste lasnaadverkleuringen en hittesporen met gemak verwijderen. Ook is deze beitspasta te gebruiken op hooggeleerde RVS soorten en speciale staalsoorten.

Beitspasta is door de giftige zuren geschikt voor het eenvoudig en snel verwijderen van verkleuringen en hittesporen op RVS lasnaden.
 

Behandelproces van beitspasta

Wij adviseren een inwerktijd van ca. 10 – 30 minuten voor TIG-lassen en bij MIG-lassen een inwerktijd van ca. 15 - 60 minuten. Om zeker te zijn van de behandelingstijden, raden wij aan om testen uit te voeren met monsters om zo de juiste behandelingstijd te bepalen.

Voor een egaler resultaat raden wij aan om bij de voorbereiding het RVS oppervlak te ontvetten met RVS ontvetter. Let erop dat het oppervlak wordt afgespoeld met water en het volledig opgedroogd is voordat er gebeitst wordt.

De beitspasta is enigszins thixotroop, wat betekent dat het voor gebruik goed geschud moet worden, vooral na lange opslagperiodes. Tijdens het gebruik van beitspasta op lassen, raden wij aan om een beitskwast te gebruiken. Hiermee kan de beitspasta egaal verspreid worden over het RVS oppervlak.

Nadat het verspreiden van de beitspasta met een beitskwast klaar is, dient het oppervlak grondig gespoeld te worden met een waterstraal. Voor de beste resultaten is het aangeraden om een hogedrukspuit te gebruiken.

Voor het beste esthetische resultaat kan, na afloop, vlakkenbeits gebruikt worden, dit geeft het RVS oppervlak een egale uitstraling. De passiveerlaag van het RVS is na afloop zeer aangetast en moet hersteld worden. Dit kan een aantal dagen duren, afhankelijk van de omstandigheden. Om dit proces sneller te laten verlopen, raden wij aan om passiveermiddel te gebruiken.
 

Verschil tussen beitsen met beitspasta en een lasnaadreiniger

Er zijn een aantal verschillen tussen beitsen met beitspasta en een lasnaadreiniger, namelijk:

  • Veiligheid

Ten eerste is het werken met een lasnaadreiniger een stuk veiliger, er worden namelijk geen giftige stoffen gebruikt. Beitspasta bestaat uit een aantal zeer bijtende stoffen die slecht zijn voor de gezondheid en het milieu. 

  • Inwerktijd

De resultaten van een lasnaadreiniger zijn direct zichtbaar. In tegenstelling tot het beitsen met beitspasta waarbij de inwerktijden tussen de 10 - 60 minuten zijn. 

  • Vlekken en kleurverschillen

Bij het werken met een lasnaadreiniger ontstaan er geen vlekken en kleurverschillen, dit ontstaat wel bij het beitsen met beitspasta.

  • Handelingen

Het schoonmaken van lasnaden met een lasnaadreiniger is één handeling, terwijl het beitsen met beitspasta meerdere handelingen bevat.

  • Gebruiksresten

Nadat de lasnaden schoongemaakt zijn met beitspasta ontstaan er achtergebleven resten. De achtergebleven resten zullen corrosie veroorzaken. Ten opzichte van eventuele resten bij een lasnaadreiniger die het oppervlakte niet aantasten.

 

Beitsen met sproeibeits

Beitsen met sproeibeits is een effectieve manier om grote RVS oppervlakken met lasnaadverkleuringen en hittesporen te beitsen. De sproeibeits wordt vanuit een chemische drukspuit op een snelle wijze egaal verneveld over het oppervlak.

Het voordeel van beitsen met sproeibeits, in vergelijking met beitsen met beitspasta, sneller en grotere oppervlakken kan beitsen.


Type sproeibeits

Core Industrial biedt drie varianten aan, namelijk de SBL-1000 sproeibeitsSBL-3000 sproeibeits en SBL-5000 sproeibeits. De SBL-1000 is niet giftig. Het eindresultaat is identiek aan die van traditionele (giftige) beits. Deze non-toxic beits kan zware lasnaadverkleuringen en hittesporen snel verwijderen. Ook kan het gebruikt worden voor hooggeleerde RVS soorten en speciale staalsoorten, zoals Duplex, Inconel en Hastelloy. De SBL-3000 en SBL-5000 zijn echter traditionele (giftige) sproeibeitsen. De SBL-5000 is daarom al uit het assortiment. Een uitstekend, vergelijkbaar alternatief voor de SBL-5000 is de aanbevolen SBL-1000.


Sproeibeits is, in combinatie van een chemische drukspuit, geschikt voor het egaal vernevelen van grote oppervlakken om zo lasnaadverkleuringen en hittesporen te verwijderen!

Behandelproces van sproeibeits

Tijdens het beitsen met sproeibeits dient u rekening te houden met de omgeving. Het is aan te raden om dit in een ruimte te doen met een vloeistofdichte vloer. Daarnaast, kan het vrijkomende damp materialen in de omgeving aantasten.

Bij ons is bekend dat TIG-lassen inwerktijden vereisen van ca. 15 – 45 minuten, terwijl de MIG-lassen inwerktijden van ca. 30 - 120 minuten vereisen. Om zeker te zijn van de behandelingstijden, raden wij u aan om testen uit te voeren met monsters om zo de juiste behandelingstijd voor uw RVS te bepalen.

Voordat u begint met het beitsen met sproeibeits kunt u het RVS oppervlak eventueel ontvetten met RVS ontvetter voor een beter eindresultaat. Let erop dat het oppervlak wordt afgespoeld met water.

Het sproeipasta is enigszins thixotroop, wat betekent dat het voor gebruik goed geschud moet worden, vooral na lange opslagperiodes. Nadat u klaar bent met het verspreiden van de beitspasta met een beitskwast, dient het oppervlak grondig gespoeld te worden met een waterstraal of spons.
Voor de beste resultaten is het interessant om een hogedrukspuit te gebruiken. Ook kunt u vlakkenbeits gebruiken, dit geeft het RVS oppervlak een glimmende uitstraling.

 

Beitsen met een beitsbad

Beitsen met een beitsbad is een voordelige manier voor het beitsen van meerdere RVS producten of grote producten in één groot bad. Deze methode is uitermate geschikt voor bedrijven die regelmatig hun RVS producten willen beitsen. In een beitsbad worden een aantal producten toegevoegd, zoals badbeits, vlakkenbeits en gedemineraliseerd water. Voor dit proces moet u rekening houden met de verschillende soorten inhoud van ieder beitsproduct. Verkeerde verhoudingen kunnen namelijk het RVS forser aantasten dan nodig is. Heeft u vragen hierover? Neem contact met ons op! Core Industrial geeft u graag advies over de juiste verhoudingen.

Het is mogelijk om een beitsbad op maat te laten maken, zodat uw gewenste RVS producten gemakkelijk kunnen worden gebeitst. U kunt contact met ons opnemen om advies te krijgen over de juiste maat.

Badbeits is geschikt voor het beitsen van meerdere RVS producten of één groot product in één groot bad!
 

Behandelproces van een beitsbad

Voordat u begint met het beitsen door middel van een beitsbad, raden wij u aan om advies aan te vragen over de juiste verhoudingen. Verkeerde verhoudingen kunnen namelijk leiden tot zeer negatieve gevolgen.

Ook dient u rekening te houden met de omgeving waarin het beitsbad proces wordt gedaan. Het is aan te raden om dit in een ruimte te doen met een vloeistofdichte vloer. Daarnaast, kan het vrijkomende damp materialen in de omgeving aantasten.

Bij ons is bekend dat TIG-lassen inwerktijden vereisen van ca. 15 – 120 minuten, terwijl de MIG-lassen inwerktijden van ca. 30 - 240 minuten vereisen. Om zeker te zijn van de behandelingstijden, raden wij u aan om testen uit te voeren met monsters om zo de juiste behandelingstijd voor uw RVS te bepalen. Behandelingstijden op 35 ℃ zijn ongeveer de helft van bovenstaande tijden.

Nadat u klaar bent met het beitsen van de RVS producten door middel van een beitsbad, dient het oppervlak grondig gespoeld te worden met een waterstraal of spons. Voor de beste resultaten is het interessant om een hogedrukspuit te gebruiken.

Voor de beste esthetische resultaat kunt u vlakkenbeits gebruiken, dit geeft het RVS oppervlak een glimmende uitstraling.

De passiveerlaag van het RVS is na afloop zeer aangetast en moet hersteld worden. Dit duurt ongeveer drie dagen. Om dit proces sneller te laten verlopen, raden wij aan om passiveermiddel te gebruiken.
 

Bewaartijden van een beitsbad

De chemische stoffen die gebruikt worden in een beitsbad kunnen altijd gebruikt worden, echter ontstaat er vuil na iedere behandeling. Dit komt doordat er ijzerdeeltjes en verontreinigen vrijkomen. U kunt dit oplossen door het beitsbad aan te sterken met badbeits concentraat. Als u twijfels heeft kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn experts op het gebied van badbeits concentraat en adviseren u graag in de juiste verhoudingen en hoeveelheden.
 

Verschil tussen beitsen met een beitsbad en sproeibeits

Het beitsen met een beitsbad kan alleen wanneer u RVS producten heeft die in hun volledigheid gebeitst kunnen worden. Als dat niet kan, dan is het aan te raden om te beitsen met sproeibeits. Met sproeibeits kun je namelijk bepaalde plekken beschermen door het af te plakken. Daarentegen gaat het beitsproces met een beitsbad sneller omdat er meerdere producten tegelijk gebeitst kunnen worden.

Het is belangrijk dat het afvalwater tijdens het sproeibeitsen of beitsen met een badbeits nooit in het riool terechtkomt. Wij raden aan om contact op te nemen met de lokale authoriteit.
 

Schadelijkheid van het beitsen en passiveren

Het chemisch beitsen en passiveren van RVS is erg schadelijk voor de mens. Dit komt doordat er zeer zure producten worden gebruikt tijdens het beitsen met beitspasta, sproeibeits en een badbeits. Om die reden raden wij aan om, tijdens gebruik, ten allen tijden rubberen handschoenen, een volgelaatsmasker en beschermende kleding te dragen. Volg de veiligheidsvoorschriften op, zoals vermeld is op de verpakking. En zorg bij het gebruik van het middel in gesloten ruimtes altijd voor voldoende ventilatie!

✔ Handschoenen
✔ Maskers
✔ Overall
✔ Veiligheidslaarzen

    24-09-2020 10:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.