Vliegroest


Er zijn veel vormen van roest en het kan op verschillende manieren ontstaan. In dit bericht leggen wij uit wat vliegroest is en hoe dit kan worden voorkomen.

Vliegroest is een vorm van roest dat te herkennen is aan de bruine scherpe spikkels op een RVS oppervlak. Het wordt ook vlugroest genoemd. De roest wordt veroorzaakt door loskomende staaldeeltjes die terechtkomen op velgen, bumpers en andere RVS oppervlaktes. Door het onedel karakter lossen deze deeltjes op wanneer ze in contact komen met water, waarna er een nieuwe laag ontstaat op het oppervlak. Na verloop van tijd besmet de vliegroest de onderlaag waardoor langzamerhand oranje/bruine vlekken ontstaan.

Vliegroest verwijderen auto

Verschillende onderdelen op een auto zijn gemaakt van ijzer, waaronder de remschijven. Na verloop van tijd slijten deze onderdelen en laten ze los. Deze piepkleine deeltjes vliegen door de lucht en komen vervolgens terecht op de auto. Dit proces gebeurt meestal op snelwegen, maar ook op industrieterreinen.

De loslatende deeltjes zijn zeer hoekig, waardoor de scherpe punten blijven haken aan het lak van de auto. Vervolgens smelten ze door regen, sneeuw, hagel etc en ontstaat er een nieuwe laag om de staaldeeltjes. De beschadiging wordt daardoor vanaf de buitenkant bedekt, maar binnenin beginnen de deeltjes te roesten op het onderlaag. Hierdoor ontstaat er langzamerhand roest op de auto, dat vervolgens snel grote plekken “besmet”. Als u met uw handen over dit oppervlak gaat, voelt het vrij ruw aan met soms scherpe plekken. In principe voelt het hetzelfde als schuurpapier maar dan scherper.

De vliegroest op de auto kunt u verwijderen door de auto geheel te wassen met de hand. Alle aanslag, zoals vuil en zand, wordt gewassen waardoor de vliegroest direct waar te nemen is. Vervolgens dient u de vliegroest aanslag te reinigen met een vliegroest verwijderaar.

Vliegroest verwijderaar

De vliegroest verwijderaar, oftewel RVS vlakkenbeits, is een erg zuur middel waardoor de flinterdunne staaldeeltjes direct oplossen. De VBL-2000 Vlakkenbeits kunt u aanbrengen met een chemische drukspuit of een microvezel doek. Het vloeistof zal in een paar minuten inwerken. Na afloop raden wij aan om het oppervlak direct af te spoelen met water.
    28-09-2020 10:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.