Hoe beits je RVS na het lassen?
 


Een veelvoorkomend probleem na het lassen van roestvast staal is dat er verkleuringen ontstaan door de hoge temperaturen. Naast dat de esthetische uitstraling niet optimaal wordt zonder het metaal te reinigen, zorgt het ook voor een grotere kans op corrosie en roest in de toekomst. In dit artikel leggen we je uit hoe je metaal kunt reinigen na het lassen.

RVS kan na het lassen op drie manieren gebeitst worden, namelijk met chemische beitsmiddelen, schuurborstels (mechanisch) en met behulp van een lasnaadreiniger (elektrolytisch). Bedrijven kiezen voornamelijk voor beitspasta omdat het goedkoop is. Deze methode is echter gevaarlijk voor de gebruiker en het milieu en om die reden kiezen bedrijven hedendaags vaker voor een lasnaadreiniger.

Waarom moet je RVS na het lassen beitsen?

De reden dat je roestvaststaal na het lassen moet beitsen komt doordat er corrosie kan ontstaan bij het oppervlak waar gelast is. Zoals eerder is vermeld, wordt er gewerkt met zeer hoge temperaturen tijdens het lassen. Door de hitte wordt de beschermende laag van het roestvast staal vernietigd. Het gat dat ontstaan is door de las leidt ertoe dat de vochtdeeltjes in de omgeving zich kunnen mengen met de legering van het roestvast staal. Het gevolg hiervan is corrosie en roest.

De kenmerk van roestvast staal is dat het zijn eigen beschermlaag automatisch hersteld. Dit noemt men passiveren. De vochtdeeltjes blijven hierdoor in het oppervlak en zorgt er op de lange termijn voor dat grote delen van het oppervlak worden aangetast.  

Dit probleem kan makkelijk worden voorkomen met een goede reiniging na het lassen. Er zijn drie manieren waarop je het metaal kunt reinigen.

Op welke manieren kan RVS na het lassen gebeitst worden?

  • Mechanische lasnaadreiniging
Mechanische reiniging is een veel voorkomende en goedkope methode voor het reinigen van roestvast staal. Het gaat om schuurborstels
en slijpmachines om de toplaag van metalen oppervlakken te reinigen waar zich roest en andere slakdeeltjes kunnen vormen.
 
Mechanisch lasnaden reinigen kost veel tijd en bereikt zelden 100% schone resultaten met de nodige esthetische waarde. Het is alleen goed voor oppervlakken die gemakkelijk te bereiken zijn.

Daarnaast ontstaat er geen directe passivatie na het schuren. Het duurt langer totdat de beschermlaag is hersteld. Dit zorgt voor een grotere kans op roest.
 
  • Chemische lasnaadreiniging
Chemische reiniging is de meest gebruikte methode voor het reinigen van metalen. Het gaat om het gebruik van een chemische beitspasta voor de reiniging van een lasnaad. De pasta wordt met behulp van een beitskwast op de aangetaste gebieden aangebracht en enige tijd op het oppervlak achtergelaten om met het metaal in contact te komen. Het wordt later verwijderd en het oppervlak wordt afgespoeld met water.

De effectiviteit van dit proces is afhankelijk van de buitentemperatuur (de omgeving). Het is zeer effectief voor het reinigen van metaal na fabricage, maar lassers houden er om een paar redenen niet van. 

Ten eerste bevat de chemische beitspasta verschillende giftige zuren, waaronder fluorwaterstofzuur, salpeterzuur en zwavelzuur. Deze chemicaliën zijn  gevaarlijk voor het menselijk lichaam en ze kunnen ernstige, langdurige schade aan de huid en inwendige organen veroorzaken als ze worden geconsumeerd of ingeademd.

Ten tweede mag alleen een gecertificeerde operator chemische beitspasta gebruiken. Het hele lichaam van de operator moet volledig bedekt zijn, zodat er geen kans is op contact met de zuren. Daarom wordt het beitsen over het algemeen alleen gebruikt in commerciële werkplaatsen en geautomatiseerde locaties.
  • Elektrolytische lasnaadreiniging
Elektrolytische lasnaadreiniging wordt beschouwd als de meest effectieve methode voor het reinigen van roestvast staal. Het is sneller, veiliger en heeft de voorkeur van lassers, in vergelijking met de andere twee methoden. Het levert geen grote gezondheidsrisico's op voor de lasser.

Naast het reinigen na het lassen, is het reinigen met een lasnaadreiniger ook zeer effectief voor het verwijderen van roest, kruisbesmetting en andere soorten onzuiverheden van metalen oppervlakken. 

Wat is de beste methode voor het reinigen van metaal na het lassen?

Elektrolytische reiniging wordt beschouwd als de meest effectieve methode voor het reinigen van lasnaden, hittesporen en verkleuringen, omdat het met succes oxiden van het oppervlak verwijdert en de anticorrosieve, passieve laag die het metaal beschermd houdt, direct herstelt.

Meer informatie nodig?

Als je meer informatie wenst over deze punten of over enig ander aspect van reinigingsmethodes voor lasnaden, kun je te allen tijde contact met ons opnemen met behulp van dit contactformulier.
    28-01-2021 15:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.